Franse wetenschappers hebben stokoude organismes tot leven weten te wekken. Geen dinosaurussen zoals in de film Jurassic Park, maar een virus dat 30.000 jaar onder het ijs heeft gelegen in Siberië.
Het tot nu toe onbekende Pithovirus sibericum werd ongeveer 30 meter diep in het permafrost gevonden. Het behoort tot een familie van grote virussen die 10 jaar geleden werd ontdekt.
Organismes uit die familie zijn zo groot dat ze bekeken kunnen worden met een gewone microscoop. Pithovirus sibericum is de grootste die ooit gevonden is. Het virus is 1,5 micrometer lang. Dat is 0,0015 millimeter.
Pithovirus Sibericum heeft in het laboratorium amoebes geďnfecteerd, meldt de BBC. Volgens de Fransen is dit de eerste keer dat een virus nog besmettelijk blijkt na zo'n lange tijd. Het virus is ongevaarlijk voor mensen.
De wetenschappers waarschuwen wel dat door het smelten van de permafrost of door boringen daarin ook andere ziekteverwekkers kunnen vrijkomen.
Het voor mensen dodelijke pokkenvirus kan op die manier weer de kop opsteken, denken de onderzoekers. De pokken werden 30 jaar geleden uitgeroeid, maar dat zou alleen aan de oppervlakte van de aarde het geval zijn.
Foto