Deskundigen waarschuwen voor fototaarten. De taarten met zelf ontworpen foto's zijn vrolijk en populair, maar deskundigen zien de verkoop van deze 'hieperdepieptaarten' liever vandaag nog stoppen.

Het probleem zit 'm in de felle kleuren van het dunne fotolaagje. "Zo'n gekleurde foto is vrolijk, maar daar zit wel het probleem. In de eetbare kleurstoffen zitten een paar omstreden E-nummers", weet Sjoerd van de Wouw van voedselwaakhond Foodwatch.

Een paar van die E-nummers horen bij de zogenoemde 'Southampton Six'. Wetenschappers van de Universiteit van Southampton kwamen erachter dat deze stofjes hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. "De fototaart wordt daardoor dus een hieperdepieptaart. Kinderen worden er heel druk van en verliezen hun concentratie", vertelt Van de Wouw.

"Het kromme is dat deze taarten met een waarschuwingssticker gewoon mogen worden verkocht, terwijl we weten dat ze slecht zijn voor de gezondheid van kinderen", zegt Van de Wouw. Foodwatch ziet de verkoop van de taarten, onder meer bij HEMA en veel supermarkten, liever nog vandaag dan morgen stoppen.

John van Vessem van de site gefelicitaart verkoopt en bezorgt dagelijks honderden fototaarten. Een Abrahamtaart, een geboortetaart of een beterschapstaart, de keuze is vanaf 19,95 euro reuze. "Mensen kunnen online hun foto insturen en een taart bestellen. We krijgen duizenden aanvragen per maand binnen. Van particulieren, maar ook veel van bedrijven", vertelt Van Vessem.

De kritiek op de taarten, neemt Van Vessem serieus. "Ik wil zeker met mijn leveranciers gaan bespreken of we vervangende producten kunnen gaan gebruiken om de taarten gezonder te maken. Ik wil daar absoluut mijn best voor doen. Maar taart eten, is per definitie niet gezond."

Overigens heeft Van Vessem in al die jaren nog nooit een klacht binnen gehad van mensen of kinderen die klachten kregen na het eten van zo'n fototaart. "En ik doe dit al 20 jaar. Maar als het beter en gezonder kan, hou ik me absoluut aanbevolen."
Foto