Met carnaval met de trein van Venlo naar Maastricht? Dan kun je in de app van de NS de komende dagen ook Jocus Riťk en Mestreech invullen.

Dat steden en dorpen met carnaval een andere naam krijgen, is natuurlijk vooral een Brabantse carnavalstraditie. In Limburg gebeurt het niet of nauwelijks. Bij de NS hebben ze zich toch eraan gewaagd. "Het was een idee van een collega en we vonden dit fantastisch passen bij onze andere initiatieven rond carnaval", vertelt een woordvoerster van de spoorwegen.

In totaal zijn 101 plaatsnamen uit een overzicht van Wikipedia tijdelijk in het NS-systeem gezet. Vanaf vrijdag zijn ze te zien in de Android- en iPhone-apps. Enkele voorbeelden zijn: Wortelepinneriek (Blerick), Aesterriek (Echt), Sjpassemig (Heerlen), Nachuule (Nuth), Windjbuujelriťk (Reuver), De Sjtad van Sjtuf (Roermond), 't Waterratteriek (Schin op Geul), Mestreech (Maastricht), Marotteriek (Sittard), Graasboerriek (Susteren), Hopsjlokkersriek (Swalmen), Oeles-riek (Tegelen), 't Bokkeriek (Valkenburg), Jocus Riťk (Venlo), PiŽlhaazeriek (Venray), Rogstaekersstad (Weert).

NS maakte eerder al bekend dat mensen die een achternaam met 'prins' erin hebben gratis mee mogen naar hun feestbestemming. Ze moeten zich dan aanmelden op ikheetprins@ns.nl. Er zijn duizend kaartjes beschikbaar. Verder zijn stations in carnavalsgebied versierd.