De Amerikaanse post moet een schadevergoeding van 3 miljoen euro betalen omdat het verkeerde Vrijheidsbeeld gebruikt werd op een postzegel. In plaats van het beroemde beeld in de haven van New York werd een foto van haar kleinere zusje in Las Vegas gebruikt. En daar rust copyright op, oordeelt een rechter.

De US Postal Service bracht in 2010 een postzegel op de markt met de beeltenis van 'Lady Liberty'. Daarvoor was een afbeelding gebruikt uit een fotoarchief, maar de ontwerper had niet door dat het een plaatje was van het beeld dat sinds 1996 voor hotel-casino New York, New York in Las Vegas stond. Dat beeld is met 45 meter de helft kleiner dan het origineel.

Kunstenaar Robert Davidson klaagde de USPS in 2013 aan wegens schending van zijn copyright. Hij betoogde dat zijn Vrijheidsbeeld niet een replica was, maar een kunstwerk op zich. Tegen de rechter zei hij dat zijn versie sexyer, moderner en vrouwelijker was. Hij had zich naar eigen zeggen niet alleen laten inspireren door het origineel, maar ook door zijn schoonmoeder.

Davidson wees de rechter erop dat vooral de ogen en lippen aantoonbaar anders waren. "Het iconische beeld kreeg een nieuw gezicht, een gezicht dat het publiek wat frisser vond."

De rechter ging mee in die redenering. "Als je de twee gezichten vergelijkt, kun je duidelijk zien dat ze verschillen." Hij nam het de USPS vooral kwalijk dat Davidson nooit een bedankje of excuses had gekregen.

De posterijen hebben nog niet gereageerd op de pijnlijke uitspraak. Eerder zei een woordvoerder vooral blij te zijn dat mensen door de fout aandacht kregen voor postzegelontwerp.
Foto