UTRECHT/NIEUWEGEIN - De tram van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein kan de komende maanden nog niet rijden. De reden is een grote blunder van de provincie Utrecht met de vergunningsaanvraag. Daardoor geeft de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) geen groen licht om de tram te gebruiken zodra de renovatie van deze zomer is afgerond.

Volgens gedeputeerde Arne Schaddelee is de vergunningaanvraag zwaar onderschat en zijn de gevolgen desastreus. "Aan het eind van deze maand ligt er een traject dat er grotendeels spic en span bij ligt, maar we mogen er niet overheen rijden met reizigers." Wanneer er wel gereden kan worden en of er extra budget moet komen, kan de gedeputeerde niet zeggen.

Het probleem gaat om het aanvragen van de vergunning voor veiligheid en de renovatie. Volgens de inspectie zijn de papieren niet op orde. Zo is er een renovatievergunning aangevraagd, terwijl de werkzaamheden zo groot waren dat het om een nieuwbouwvergunning moest gaan. En toen de veiligheidspapieren op tafel moesten komen bleken deze papieren er niet te zijn.

De opknapbeurt van de tramlijn kent veel tegenslagen. Al eerder werd duidelijk dat er miljoenen meer nodig zijn voor de aanleg van de tram. De ingebruikname van het traject werd ook al eerder verzet naar eind deze maand. Voor reizigers uit IJsselstein was de datum verschoven naar medio oktober.

Kritiek
Statenleden reageren in een commissievergadering verbolgen op de mededeling van de provincie. De politici leggen in een eerste reactie een verband met de blunders die werden gemaakt bij de aanleg van de Uithoflijn. De provincie benadrukte in het verleden meerdere keren geleerd te hebben van deze fouten, maar volgens partijen als de PVV en de SGP voelt dit als een stap terug in de tijd. De SP "heeft er geen woorden voor".

Ook vanuit de coalitie klinkt soortgelijke kritiek. Het CDA vraagt zich of de provincie wel in staat is grote infraprojecten als dit te kunnen managen.

Schaddelee gaat nu werken aan een uitgebreide Statenbrief waarin meer duidelijkheid over de opgelopen vertraging zit.