De Winewizard trekt in Engeland de aandacht. De gadget in kwestie is een uitvinding van de Britse uitvinder Michael Pritchard. Dit apparaat belooft de smaak van wijn aanzienlijk te verbeteren door een proces te repliceren dat normaal gesproken jaren duurt in slechts enkele seconden.

De Winewizard werkt door lucht in de wijn te pompen, wat het verouderingsproces versnelt. Dit gebeurt door het oppervlak van de wijn met 10.000 keer te vergroten, waardoor het effect van jarenlange zuurstofveroudering in een fles wordt nagebootst. Het apparaat gebruikt een mengsel van lucht (78% stikstof en 21% zuurstof) om de wijn te behandelen, waarbij de zuurstof wordt verminderd om de perfecte mix te bereiken.
Foto

Volgens een studie van Plumpton College in East Sussex, kan de Winewizard sommige wijnen effectief tot tien jaar verouderen met slechts een korte toepassing van de pomp. Dit proces verbetert de complexiteit van de wijn, accentueert fruitige en genuanceerde smaaknoten, en verzacht de tannines en zuren die wijn goedkoop kunnen laten smaken.

Het apparaat moet slechts één tot twee seconden worden gebruikt op een klein glas wijn. Het kan worden gebruikt op zowel rode als witte wijnen, maar werkt bijzonder goed op jonge rode wijnen die nog veel jaren van veroudering voor de boeg hebben. Een fles lucht kan worden gebruikt voor 80 flessen witte en rosé wijn of 40 flessen rode wijn voordat deze moet worden bijgevuld.

Hoewel de Winewizard positieve beoordelingen heeft gekregen van sommeliers zoals Dmitri Perlutchi van de Gordon Ramsay Restaurants Group, die de transformatie van de wijn als "buitengewoon" beschreef, zijn er ook sceptische geluiden. Will Lyons, een wijncolumnist voor de Sunday Times, merkte op dat hoewel de textuur en mondgevoel van de wijn enigszins verbeterden, het verschil marginaal was en het apparaat beter werkte op wijnen met veel tannines.
De Winewizard biedt een innovatieve manier om de smaak van wijn snel te verbeteren door het verouderingsproces te versnellen. Hoewel het apparaat niet alle wijnen in topwijnen kan veranderen, kan het zeker de drinkervaring van jonge rode wijnen en sommige goed samengestelde wijnen verbeteren. Echter, zoals met veel gadgets, is het effect afhankelijk van de specifieke wijn en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.