Netbeheerders Tennet en Stedin willen generatoren in de provincie Utrecht plaatsen, die ingezet kunnen worden als het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. De generatoren worden tijdelijk ingezet, tot het stroomnet verzwaard is. In de praktijk betekent het dat je je elektrische auto straks mogelijk indirect 'met diesel of met aardgas' oplaadt.
De druk op het stroomnet is in die regio het grootst van heel Nederland, stellen de netbeheerders. Ze zijn een aanbestedingsprocedure gestart om bedrijven te vinden die de generatoren kunnen leveren. "Het grootste deel van het jaar is het netwerk net toereikend", legt een woordvoerder van Tennet uit. "Maar op sommige momenten is er piekbelasting met een tekort als gevolg. Door dat tekort zijn er zaken die niet kunnen."

Zo kunnen grote nieuwe bedrijven soms niet op het stroomnet aangesloten worden en liggen sommige bouwprojecten stil. "Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld de bouw van groene nieuwbouwwoningen, met een warmtepomp waarmee je uiteindelijk verduurzaamt, niet door kan gaan."

Hoeveel generatoren er nodig zijn, is onbekend. "In totaal gaat het om 60 megawatt. Maar het is aan de toeleveranciers met wat voor soort apparaten met welke capaciteit ze zullen komen." Met een megawatt vermogen kunnnen ongeveer 1000 huishoudens van energie worden voorzien.

De leveranciers die aan de aanbesteding meedoen, mogen ook zelf kiezen welke brandstof ze gebruiken om de generatoren aan te drijven: diesel of aardgas.

De extra generatoren worden verdeeld over de provincie Utrecht neergezet en gebruikt totdat de netverzwaring gereed is. Dat is naar verwachting in 2029. De generatoren worden naar verwachting maximaal tien procent van het jaar gebruikt (ongeveer 800 uur). Of er dan ook extra regels komen over stroomgebruik, is niet bekend.

Stedin stelde eerder dit jaar voor om openbare laadpalen op sommige locaties tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds uit te zetten. Tijdens die piekuren barst het stroomnet uit haar voegen door de grote vraag van auto's, keukenapparatuur, lampen en televisies.

Is het dan ook verboden om je auto op te laden als er een generator gebruikt wordt? "Dat is nog niet bekend. Het ligt ook aan de uitslag van de aanbesteding," aldus de woordvoerder. Het zou dus best kunnen dat je straks je auto indirect oplaadt met diesel of met aardgas.