Groot-Brittannië is in de ban van Susan Boyle, een 47-jarige kerkwerkster en huisvrouw uit de Britse stad Blackburn. Ondanks haar saaie verschijning en haar weinig flatteuze uiterlijk veroverde Boyle zaterdag in het programma Britain's Got Talent zowel zaal als jury met haar vertolking van I Dreamed A Dream uit de musical Les Miserables.

Zelfs de uiterst kritische en doorgaans botte juryvoorzitter Simon Cowell had na afloop louter lof voor de onvermoede zangeres. Boyle kreeg een staande ovatie toen de jury haar "de grootste verrassing ooit in het programma" noemde. Het filmpje op YouTube werd in nog geen dag tijd meer dan een half miljoen keer bekeken. De zondagskranten maakten zonder uitzondering melding van de spraakmakende ontdekking.

Boyle is naar eigen zeggen nog niet eerder opgemerkt, omdat ze niet eerder de kans heeft gekregen. Ze gaf zich op voor het programma om haar belofte na te komen aan haar moeder, die vorige jaar is overleden.

De zoetgevooisde vrouw, die samenwoont met haar kat Pebbles en bekende nog nooit met een man te hebben gezoend, gaat door naar de volgende ronde van het programma. De finale is op 30 mei. Volgens diverse kranten is Boyle echter nu al benaderd voor een platencontract.