Duizenden slechtzienden kunnen vanaf september hun rijbewijs gaan halen. Dat is mogelijk doordat een speciale bril door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is toegevoegd aan de lijst van toegestane hulpmiddelen in het verkeer.

De bioptische telescoop is een kleine kijker met een lichte vergroting die de gebruiker in staat stelt om snel op afstand de verkeerssituatie in te schatten en de borden goed te kunnen lezen. Hij is ongeveer twee centimeter hoog en één centimeter breed en wordt bovenin het linker of rechter brillenglas geplaatst.

Hierdoor kunnen mensen met een gezichtsscherpte van minder dan 0,5 mét bril ook gaan autorijden. Dat is nu nog verboden. Een gezichtsscherpte van 0,5 betekent dat je alles van twee keer zo dichtbij moet bekijken om hetzelfde te kunnen zien als iemand met gezichtsscherpte 1,0.

Tussen 2004 en 2008 hebben 18 slechtzienden in 24 lessen geoefend met de telescoop om te laten zien dat het veilig was. De helft van de deelnemers heeft (op papier, want nog niet officieel) zijn rijbewijs gehaald na deze lessen.