Volgens 70 procent van de jongeren is de avondklok voor lastige jeugd onder de twaalf een goed initiatief. De meerderheid vindt zelfs dat de avondklok voor álle jonge onruststokers mag worden ingezet. Dat blijkt uit een enquête van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, onder 1900 jongeren tussen 12 en 24 jaar.

30 procent van de ondervraagde jongeren ervaart zelf jeugdoverlast in zijn of haar wijk. Eenderde van deze groep heeft zich wel eens bedreigd gevoeld door kinderen onder de twaalf jaar. Deze groep is nog positiever over de avondklok dan de overige deelnemers. Zo denkt tweederde van hen dat de avondklok de overlast vermindert.

Werkt de avondklok ook echt? De meerderheid denkt van wel. Top-X vroeg de jonge deelnemers welke maatregel het allerbest is om overlast te voorkomen. Straatcoaches krijgen de eerste plaats, gevolgd door een boete voor ouders en de avondklok.

De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met de avondklok. Kinderen onder de twaalf jaar die tot 's avonds laat rondhangen en overlast veroorzaken worden thuisgebracht door politie of straatcoaches. De ouders zijn dan strafbaar.

Enquête Avondklok