In de Verenigde Staten gaat een terdoodveroordeelde in beroep tegen zijn straf. De juryleden kregen in de rechtbank namelijk een rookverbod opgelegd en zouden daardoor te snel over zijn lot hebben beslist, zo werd maandag uit gerechtelijke bron vernomen.
Phillip Elmore, die in 2002 ter dood werd veroordeeld voor de moord op zijn vroegere vriendin, heeft bij het hooggerechtshof in Ohio beroep ingediend. Hij maakt zich sterk dat hij als gevolg van het rookverbod voor de juryleden geen eerlijk proces zou hebben gekregen.
Het gebrek aan nicotine, dat was opgelegd door de rechter in kwestie, zou belangrijke psychologische en lichamelijke gevolgen hebben gehad voor de juryleden, leggen de advocaten van Elmore uit. "Doordat de juryleden niet mochten roken, heeft de jury er minder dan zes uur over gedaan om Elmore schuldig te bevinden aan de feiten die hem ten laste werden gelegd. Nadien was er slechts drie uur nodig om hem ter dood te veroordelen", voegen ze er aan toe.
De aanklager maakt zich echter geen al te grote zorgen aangezien de advocaten van Elmore zelf hun toestemming hadden gegeven voor het rookverbod. Of er bij de juryleden ook daadwerkelijk verstokte rokers aanwezig waren, is niet bekend.