22 leerlingen van het vmbo van de Hoornse school Copernicus die donderdag examen aardrijkskunde deden, moeten dat in juni overmaken. De school had ten onrechte atlassen op de tafeltjes gelegd. De examens zijn ongeldig verklaard.

"Het is ontzettend slordig, heel vervelend voor de leerlingen," zegt schooldirecteur Frans van Overmeeren. Hij heeft alle leerlingen die middag gebeld om hen het slechte nieuws te melden. De reacties liepen uiteen: "De meesten nemen het toch wel gelaten op, maar sommigen zijn boos. Een leerling zag er het voordeel wel van in, die dacht: ik krijg de kans om er nog extra voor te leren. Ze gaan het nu maken tijdens de herexamens, maar behouden hun recht op een herkansing."

De fout kon ontstaan doordat het aardrijkskunde-examen voor het vmbo samenviel met aardrijkskunde voor het vwo. Bij Copernicus zaten vmbo'ers en vwo'ers in dezelfde zaal. De vwo-leerlingen mochten wel de atlas gebruiken. Van Overmeeren: "Per ongeluk is de atlas ook bij de vmbo-kandidaten op de tafels gelegd. Gaandeweg de rit kwamen we er achter, maar toen was het kwaad al geschied."