De 18-jarige Lisa Dijkhoff uit Leeuwarden blijkt twee maanden na haar eindexamen alsnog geslaagd te zijn voor haar vwo. Het Montessori van het OSG Piter Jelles maakte een fout en dacht dat het meisje was gezakt. ,,We ontdekten maandag dat we de wettelijke regelingen niet hadden toegepast”, verklaarde directeur Henk Tameling.

Tameling besloot meteen om samen met de deelschoolleider de geslaagde te bezoeken. ,,Ze vertelden dat ze een fout hadden gemaakt en dat ik toch geslaagd bleek te zijn. Ik geloofde het niet, misschien was het een grap”, vertelt Lisa.

Volgens Tameling komt de fout door een wetswijziging van tien jaar geleden. ,,Die is niet goed doorgevoerd in ons systeem.” Lisa had twee vijven in haar keuzeprofiel voor haar eindlijst. ,,Een kon ze wegstrepen, omdat ze een extra vak had, waar ze wel een voldoende voor heeft gehaald.” Ook de mislukte herkansing voor Frans die ze maakte, blijkt overbodig te zijn geweest.

Lisa is gestopt met het volwassenenonderwijs, waaraan ze was begonnen om haar diploma te halen. ,,Vandaag begin ik met de studie communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen.”