Het speciale schoolschip Regina Maris is weer aangekomen in Nederland. Het zeilschip vertrok een half jaar geleden voor een reis over de Atlantische Oceaan. Aan boord waren 34 leerlingen, 5 docenten en 5 bemanningsleden.
De leerlingen van de vierde klas VWO werkten de helft van de tijd als matroos. De andere helft kregen ze les in alle vakken die ze ook op hun school zouden krijgen. Die waren wel toegespitst op hun leven op zee. Zo werden wis- en natuurkunde bijvoorbeeld uitgelegd aan de hand van navigatieopdrachten of weerkundige verschijnselen.
Tijdens de reis hebben de jongeren veel bijzondere dingen gedaan. Zo kampeerden ze een week bij indianen in Panama en hebben ze krokodil gegeten.
Leerling Liselet heeft het erg naar haar zin gehad. Wel is ze blij dat ze weer terug is: "Het is onwerkelijk om mijn ouders weer te zien." Liselet heeft in het afgelopen half jaar veel geleerd. Ze is een stuk zelfstandiger geworden, zegt ze.
Ook voor leerling Joost is dat de belangrijkste les geweest. "Ik heb vooral geleerd dat ik initiatief moet nemen en meer dingen zelf kan doen." Als de jongen vertelt dat hij heeft geleerd hoe hij de was moet doen, moet zijn moeder erg lachen.
Joost Pennix, docent aardrijkskunde en Spaans, heeft de kinderen zien veranderen. "Hun zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Ze gingen aan boord als kids en vertrekken als jongvolwassenen. Ze zijn een stuk verantwoordelijker geworden, maar dat is ook niet gek. Ze moesten aan boord alles zelf doen, van zeilen tot koken en wassen. Daardoor ontwikkelden ze zich snel."
School at Sea is opgericht omdat de initiatiefnemers vonden dat er te weinig buitenschoolse activiteiten zijn in het Nederlandse schoolsysteem. Door leerlingen les te geven op zee worden praktijk en theorie met elkaar verbonden, zegt de organisatie.