Michael Perham, een 14- jarige Britse schooljongen, is de jongste zeiler ooit die erin geslaagd is om op z’n eentje de Atlantische Oceaan over te steken, van Gibraltar naar het Caraïbische eiland Antigua, een eenzame zeereis van ongeveer 6.500 kilometer.
De jongen leefde zes weken lang op een klein jacht van nog geen tien meter lang.
De tiener uit het Britse Potters Bar in het graafschap Hertfordshire vertrok op 18 november in Gibraltar en maakte heel alleen de overtocht op zijn kleine zeilboot ‘Cheeky Monkey’.
Zijn vader Peter, ook een geroutineerd zeiler, volgde hem in zijn eigen zeilboot vanop een afstand en hield bestendig radiocontact met zijn zoon, die verscheidene gevaren moest trotseren, zoals huizenhoge golven, open zeeën vol haaien en windstoten met orkaansterkte.
Michael is tot dusver de jongste recordhouder. Zijn voorganger was de 15-jarige Sebastian Clover van het eiland Wight, die in januari 2003 - ook heel alleen - de oversteek maakte van de Canarische eilanden naar Antigua.
Michael Perham begon te zeilen toen hij nog maar zeven jaar oud was. Naar verluidt kijkt de jongen halsreikend uit naar een steak in de plaats van voedsel uit blik, naar zijn Playstation en naar een bed dat niet beweegt en waar hij in kan kruipen zonder nat te worden.
Michaels moeder Heather zei: “Ik ben trots op mijn jongen, maar hij zal wel een hoop schoolwerk moeten inhalen.”