Wordt je smartphone gestolen? Het goede nieuws, criminelen hebben er straks niets meer aan. Vanaf volgend jaar maken telecomproviders gestolen toestellen op afstand onbruikbaar.
Er zijn al allerlei volg-apps op de markt die je kunt installeren, voor het geval je mobieltje wordt gestolen. Geen overbodige luxe aangezien dit jaar al bij 4863 mensen hun mobieltje is gejat.
Vanaf volgend jaar helpen telecomproviders mee om gestolen toestellen op afstand onbruikbaar te maken. Aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile gaan met de maatregel beginnen. Providers kunnen de telefoons blokkeren dankzij het unieke serienummer dat iedere telefoon heeft, het zogeheten IMEI-nummer. Slachtoffers van diefstal kunnen dit nummer doorgeven aan hun provider. Het is te vinden door op de telefoon *#06# in te toetsen. De providers raden aan dit nummer direct na aankoop te noteren.
Het mobieltje is na de ingreep voorgoed onbruikbaar, ook als de dief er een nieuwe simkaart in stopt.
In België en Duitsland gebeurt dit al en is aantal straatroven gedaald.
Wil je het heft in eigen handen houden? Dan kun je een volg-app installeren. Alle apps kunnen het toestel op afstand lawaai laten maken. De apps kunnen de telefoon op afstand wissen en ze kunnen de telefoon lokaliseren. Wat er aan volg-apps is en welke de beste is/zijn, vind je hier.