De Franse beurshandelaar Jérôme Kerviel gaat drie jaar de cel in en moet 4,9 miljard euro betalen aan zijn voormalige werkgever, de bank Société Générale. Dat heeft een Franse rechter in hoger beroep geoordeeld. Een lagere rechtbank kwam in oktober 2010 tot dezelfde straf.
Kerviel, die overweegt in cassatie te gaan, is veroordeeld voor het verdoezelen van ongeoorloofde handel in financiële producten ter waarde van vijftig miljard euro in 2007 en 2008. Toen zijn handelspraktijken uitkwamen had Kerviel inmiddels een verlies van bijna vijf miljard euro geleden. Hij moet dat geld nu terugbetalen.
De beurshandelaar beweert dat Société Générale wel wist van zijn handel, en die oogluikend toestond zolang hij winst maakte. De bank ontkent dat.
De advocaat van Société Générale noemde het gerechtelijke besluit ‘tevredenstellend’. Wel liet hij doorschemeren dat de bank niet het hele bedrag van 4,9 miljard euro van Kerviel gaat terugeisen. Bij het treffen van een terugbetalingsregeling wordt rekening gehouden met diens inkomen en vermogen.