Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran, wil 'zichzelf opofferen' door de ruimte in te gaan. Hij is bereid de eerste Iraanse astronaut te worden, zelfs als hij dat met zijn leven moet bekopen. Volgens het Iraanse persbureau IRNA zei Ahmadinejad tegen een groep raketgeleerden: "Ik ben bereid de eerste Iranir te zijn die zich opoffert voor de wetenschappers van het land."
In 2006 werd ruimtetoerist Anousheh Ansari al de ruimte in geschoten voor een kort bezoek aan het Internatioal Space Station. Om de eerste Iranir in de ruimte te zijn betaalde Ansari naar verluidt 20 miljoen dollar.
Vorige week stuurde Iran ook al een aap de ruimte in. Die keerde naar eigen zeggen veilig terug naar de aarde, na een vlucht van 120 kilometer. Volgens het land was dat een succesvol voorproefje op het plan om binnen 5 6 jaar een astronaut in een baan om de aarde te sturen. Daarvoor zullen eerst nog grotere dieren worden gelanceerd.
Naast astronauten wil Iran ook eigen satellieten lanceren, om natuurrampen in de gaten te houden en om telecommunicatie in het land te verbeteren. Bovendien zullen de satellieten waarschijnlijk voor militaire doeleinden worden gebruikt.