Bijna veertig jaar na de missie van de Apollo 10 naar de maan is een opname opgedoken waarin schijnbaar ‘ruimtemuziek’ te horen is. De drie astronauten aan boord schrokken zo van de kosmische klanken dat ze twijfelden of ze hun ervaring met de ruimteorganisatie NASA moesten delen. Dat blijkt uit een opname die te horen is in de documentairereeks ‘NASA’s Unexplained Files’, schrijft nieuwssite Huffington Post.

Uit de gesprekken die het drietal voerde, valt af te leiden dat ze geluiden opvingen die voor hen volledig onbekend waren: “Het klinkt als, weet je wel, een soort kosmische ruimtemuziek,” zegt er een. “Hoor je dat? Dat fluitende geluid? Whooooooo!” zegt een ander. “Dat is zeker rare muziek. Het is ongelooflijk!” klinkt het. “Zullen we het hen vertellen?” vraagt een astronaut zich af. “Ik weet het niet. We moeten erover nadenken.”

De Apollo 10 ging onder andere voorbij de achterkant van de maan, het halfrond dat nooit te zien is vanaf de aarde. Tijdens die ongeveer een uur durende tocht is er geen contact met de aarde mogelijk. “De crew van Apollo 10 wist heel goed welke geluiden ze kon verwachten,” zegt Apollo 15-ruimtevaarder Al Worden in de documentaire. “Wanneer je voorbij de achterkant van de maan vliegt, geen contact met de aarde hebt en je hoort vreemde geluiden via de radio: wat moet je daar dan van denken?” aldus de astronaut.
Filmpje