Artsen in de VS hebben het leven van een baby gered door een versteviging van zijn luchtpijp te printen met een 3D-printer. De techniek werd overhaast goedgekeurd, omdat het jongetje niet lang meer te leven had zonder de ingreep, schrijven ze in de New England Journal of Medicine.
Kaiba Gionfriddo lijdt aan een ziekte waardoor het kraakbeen in zijn luchtpijp niet sterk genoeg is. De zuigeling kwam regelmatig in ademnood doordat de luchtpijp dichtsloeg en hij geen zuurstof meer kreeg. Hij werd begin vorig jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij blauw was aangelopen in een restaurant.
"De artsen zeiden dat er een grote kans was dat hij het ziekenhuis niet meer levend zou verlaten", zegt zijn moeder. Kaiba moest in het ziekenhuis regelmatig worden beademd.
Kno-arts Glenn Grenn schakelde de hulp in van een biomedisch technoloog om een stent te ontwikkelen waarmee de luchtpijp opengehouden zou worden. Door een ct-scan van Kaiba te maken kon de vorm worden vastgesteld en nauwkeurig worden uitgeprint op een 3d-printer.
Het hulpmiddel werd gemaakt met een biopolymeer, dat binnen drie jaar oplost in het lichaam. De verwachting is dat de luchtpijp dan genoeg kraakbeen heeft aangemaakt om zelfstandig te functioneren.
"Dit is echt het hoogtepunt van mijn carrière", zegt kno-arts Green. "Om iets te maken waarmee je iemands leven kunt redden, is een prachtgevoel."
Volgens zijn ouders is Kaiba de afgelopen maanden niet meer benauwd geweest. Green: "Ik heb hier kinderen dood aan zien gaan. Dat dit werkt, is een enorme prestatie en biedt hoop voor anderen."