Blog van KhunAxe |
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Vanochtend appelcompote gemaakt van harde, groene Granny Smith appels. * afbeeldingDeze keer slechts 1 citroen toegevoegd. Het resultaat is geweldig!! Heerlijk zuur, zo zuur zelfs dat de eerste hap compote een speekselvloed in mijn mond teweegbracht I love it!! * Granny smith is een groene appel. Soms hebben ze een gele of rozeachtige blos. De appel is zuur en kan worden gekookt of uit de hand worden gegeten. Ook wordt het ras voor salades gebruikt, omdat de plakjes niet zo snel bruin worden als andere appelrassen. |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.960 OTindex: 28.590
|
@KhunAxe: Ik gooi er nog wel eens kaneel doorheen. Verder gebruik ik alleen valappels die ik hier gratis te pakken kan krijgen. Maar dat zal in Thailand wel een beetje teveel gevraagd zijn. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Emmo: Ik doe er tijdens het koken geen kaneel bij, als je kaneel mee laat koen wordt het bitter. Ik strooi wat kaneel over het schaaltje compote dat ik ga eten. Ruikt ook zo lekker dan Valappels kun je inderdaad wel schudden hier, zover ik weet groeien er in Thailand nergens in het wild appels. Laatste edit 20-03-2021 11:07 |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.150 OTindex: 93.726
|
|
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
We hadden het laatst over zelf (probiotische) yoghurt maken, voor mij niet onbelangrijk omdat je hier slechts met zeer veel moeite ongezoete yoghurt kunt vinden. De Thai is dol op pittig en zoet, en dat zien we terug op de schappen in de supermarkten. Daarom heb ik een poos geleden een yoghurtmachine besteld, dat ding moest uit China komen, dus het duurde even, maar eindelijk is hij er dan toch! afbeeldingNee, geen Moulinex maar verder eenzelfde apparaat. Zo'n yoghurtmaker is eigenlijk niets meer dan een apparaat dat de melk & toegevoegde bacteriën zo'n 10 uur op 43 graden houdt zodat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en de melk laten stremmen en zuur maken. Ter voorbereiding van mijn homemade yoghurt had ik al eerder een paar zakjes met bacteriecultuur in huis gehaald, immers, zonder die bacteriën wordt het geen yoghurt maar bedorven melk afbeeldingDie yoghurtgist bevat veel meer dan enkel de lactobacillus! Ik heb eens op de achterkant gekeken en het verbaasde mij hoeveel soorten bacteriën klaarblijkelijk nodig zijn om een fatsoenlijke yoghurt te maken... Een zakje van 10 gram DIYyoghurt, voldoende voor 1 liter yoghurt, bevat: Maltodextrin Lactobacillus bulgaricus Streptococcus thermophilus Lactobacillus acidophilus Lactobacillus plantarum Lactobacillus caseiMorgen ga ik de eerste yoghurt maken, ik heb begrepen dat ik een gedeelte van de probiotische yoghurt opzij moet houden, daarmee kan ik dan de volgende liter mee aanmaken, ad infinitum. Ik zal even moeten uitzoeken hoeveel yoghurt ik bij de melk moet doen.. |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.315 OTindex: 96.258
|
Streptokken, die van warmte houden..... klinkt wél eng!😨 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Mamsie: Ik weet 't... Ik ga er maar vanuit dat dit goede streptokokken zijn |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Ik heb overigens even gezocht en het volgende gevonden: (Aanmaken nieuwe liter yoghurt: Neem 125 ml gewone yoghurt. Zoek even op de verpakking naar de vermelding ‘met levende fermenten’. Je kan ook de bacteriën in poedervorm kopen bij de natuurvoedingswinkel, bij de apotheker of online. Vraag naar een mengeling van de lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilis.Dat meng je dus met de melk om nieuwe yoghurt te maken. Piece of cake |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.690 OTindex: 4.895
|
In zelfgemaakte yoghurt zitten natuurlijk altijd levende fermenten. Dus als je in de verhouding 1:8 yoghurt bij melk doet, gaat het lukken. Ik heb het ook weleens gemaakt in mijn oven. Daar zit een yoghurtstand op. Leuk om te proberen maar ik hou niet van yoghurt. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Grouse: Hmm.. Inderdaad, 1:8 komt overeen met 125 ml per liter. Dus dat komt goed Ik ben dol op yoghurt! Maar zoals ik al eerder schreef, het is haast onmogelijk om hier ongezoete yoghurt te vinden, dus ga ik 't voortaan lekker zelf maken. Ik verheug mij er al op Overigens is het hier inmiddels al donker en heb ik mijn avondeten al op, nu zit ik te genieten van een bakje homemade appelcompote, hoewel ik mijzelf vergooid heb met de kaneel Ik vreet 't toch op |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
Quote @KhunAxe: Valappels kun je inderdaad wel schudden hier Het kenmerkende van valappels is nu juist dat je ze niet hoeft te schudden. En over die yoghurtcultuur: Maltodextrine bevat een grote hoeveelheid snelle koolhydraten. Hierdoor kan het de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden. Dit is met name belangrijk om te onthouden voor diabetespatiënten. (Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl) Maar voor de hoeveelheden hoef je het in dit geval niet te laten en omdat het alleen een vulmiddel betreft, verdwijnt het vanzelf in je vervolgcultuurtjes. Want maltodextrine jongt niet aan. Zo. Ik heb mijn bak heerlijke dikke yoghurt met noten en granen ook weer op. Maar voor mij was het de lunch. Laatste edit 22-03-2021 12:45 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: Ik vermoed inderdaad dat de maltodextrine een voeding voor de bacteriën is, meer dan voor mij En we hebben het over een zakje van 10 gram, op 1 liter melk, dus het is inderdaad een verwaarloosbare hoeveelheid, zelfs voor mij. Hmmm.. Met noten en granen, lekker! Ik heb daarstraks weer een bak havermout geprepareerd voor mijn ochtendpap: Havervlokken en fruitmuesli 4:1, fijngemalen in de koffiemolen tot het bijna meel is geworden. Als de (soja)melk aan de kook is voeg ik dat havermeel toe, samen met 3 eetlepels haverzemelen en een klein beetje Stevia poeder, dan laten simmeren voor een minuut of 5 en het is dan net Brinta In een grote kom, wat kaneel eroverheen en smullen maar.. Ik ben daarna voor zeker een uur of 5 a 6 voldaan.. Ik gebruik dezelfde meel als basis voor mijn brood: Zelfgemaakte havermeel, gist, klein beetje all purpose meel, mengen met wat melk of water, uurtje laten rijzen onder een vochtige doek, weer doorkneden, dan in de bakvorm nog een uurtje laten rusten, en dan op 150 graden in de heteluchtoven, 40 minuten, klaar. Heerlijk stevig en lekker brood, zonder toevoegingen! |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
Quote @KhunAxe: dat ding moest uit China komen, dus het duurde even 4 weken. Ik bestelde laatst wat in China en dat was er afgelopen week binnen 9 dagen, dus het kán wel. Mijn persoonlijk record ligt op zes dagen vanuit China, terwijl iets dat ik op dezelfde dag had besteld in Oegstgeest er drie weken over deed. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: 11 Maart besteld, 22 maart aan huis afgeleverd. Maar ja, China is een buurland |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.690 OTindex: 4.895
|
Net weer een pakket binnen om triple (bier) te maken. Voor 20 liter zit daar 700 gram! glucose bij. Ik vind het rijkelijk veel. Eerdere triples die gemaakt heb hadden maar een kwart van die hoeveelheid. |
|
MIADIA Oudgediende
WMRindex: 5.503 OTindex: 6.507
|
mijn moeder maakte inderdaad wel eens yoghurt van al bestaande yoghurt. was lekker vol en zacht
beter dan die herman-kettingbrief-doorgeef-koek die ze ook eeuwenlang gemaakt heeft |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.690 OTindex: 4.895
|
@MIADIA: Wat is een herman-kettingbrief-doorgeefkoek? |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.960 OTindex: 28.590
|
Misschien vonden andere klanten dat het alcoholpercentage te laag werd. Al lijkt me een verviervoudiging inderdaad rijkelijk veel. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Vanochtend heel vroeg is mijn schatje met ouders en oom naar Isaan vertrokken om daar de crematie van de vader van haar schoonzus bij te wonen. Morgenavond laat komt ze terug. Isaaan, (ook wel Isan), is 4.5 uur rijden hiervandaan. Ik ben dus 2 dagen vrijgezel! En wat doe je dan als je zo ineens per ongeluk een paar dagen 'single'bent? Nou, uurtje geleden heb ik mijn eerste batch homemade yoghurt opgestart, zo meteen ga ik naar het dorp om wat boodschapjes te doen, daarna moet ik een haverbrood gaan bakken, ik heb gisteren de laatste kruimels op. Dan ga ik wat lezen op bed, hier een beetje vervelen, honden verzorgen... Beetje nadenken wat ik vanavond zal eten. Jaah, je hebt het er maar druk mee als parttime vrijgezel |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@Grouse: Herman is een 'vriendschapskoek'. Een soort eetbare kettingbrief. Voor mensen die hun vrienden willen opzadelen met werk en veel geduld van hen verwachten. O, ik meende ergens al veel eerder gelezen te hebben dat je hem had besteld, maar ik weet niet meer waar. . Laatste edit 23-03-2021 07:29 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@venzje: Klopt, je hebt een goed geheugen Maar die eerdere bestelling werd door Lazada op zekere dag geannuleerd wegens uitverkocht. Dus toen heb ik een andere moeten bestellen, hetgeen ik op 11 maart gedaan heb |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
|
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
|
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Vanochtend om 5 uur de melk en bacteriecultuur in de yoghurtmaker gedaan. Nu is het 2 uur in de middag, dus 9 uur later. De melk is nog gewoon vloeibaar, ik vrees dat het gaat mislukken, ik kijk het nog een paar uur aan, maar ik vrees.... Ook heb ik haverbrood gebakken, tijdens het snijden viel het zowat uit elkaar. Komt omdat ik de eieren vergeten was, (de eieren dienen als bindmiddel). Goed bezig vandaag Bertje Laatste edit 23-03-2021 08:07 |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Het is inmiddels bijna 4 uur in de middag en het lijkt er op alsof het goed gaat komen met de yoghurt. Hij begint romig en zuur te worden. Ik had begrepen dat een uur of 10 voldoende zou zijn maar heb inmiddels gelezen dat fermentatietijden tot wel 24 uur mogelijk zijn! Des te langer de fermentatietijd, des te zuurder en romiger wordt de yoghurt. Daar hou ik van dus ik laat het nog een paar uur doorbederven Vraagje: Ik ben ook dol op karnemelk, iemand een redelijk simpel recept hiervoor? (En dan bedoel ik niet melk met een eetlepel citroen ) . Laatste edit 23-03-2021 09:56 |
|