Het saaiste experiment ooit is ongetwijfeld het 'pitch drop'-experiment, waarbij op 83 jaar tijd 8 pekdruppels gevormd werden. Het wetenschappelijke experiment werd in 1927 gestart door Thomas Parnell om studenten te tonen dat bepaalde substanties die solide lijken eigenlijk vloeibaar zijn.
Parnell plaatste een verhit stukje pek in een afgesloten trechter en liet die opstelling drie jaar staan. In 1930 maakte hij de tuit van de trechter open, waardoor de pek kon beginnen vloeien.
De achtste druppel viel op 28 november 2000 en de negende wordt deze herfst verwacht. Als je die negende druppel wil zien vallen, kan je de
livefeed van het experiment volgen. Maar nog nooit heeft iemand een druppel zien vallen, niet live en niet op camerabeelden. Toen de achtste druppel viel, werkte de webcam net niet. En in 1988 zou professor John Mainstone de druppel kunnen hebben zien vallen, ware het niet dat hij net een kop koffie was gaan halen.
FotoPek en veren, dat krijgt hij van jullie! Het is toch super interessant om op die manier iets te bewijzen? Het duurde nog zeker 8 jaar vanaf dat hij de tuit open knipte voordat de eerste druppel viel. En het is toch mysterieus dat nog nooit iemand een druppel heeft zien vallen?
En trouwens, dit experiment kost niets meer dan een webcam en een hoop geduld. Belastinggeld... amehoela!
Virtlink
Ze hebben eerder, in 2000, al een webcam op de opstelling gezet, maar toen de druppel viel deed de webcam het niet!
Ik geloof dat er nu drie webcams op staan, dus dan moeten we de volgende druppel toch echt een keer zien. Het zou wel lullig zijn als op dat moment de stroom uitvalt ofzo... nou ja, dan maar weer tien jaar wachten tot de volgende druppel valt!
Was het niet zo dat glas (waarschijnlijk niet ons moderne glas, maar het enkele glas in oude herenhuizen) ook altijd enigszins vloeiblaar bleef? Zo zag je vroeger dus dat het glas onderin het raam dikker was dan bovenin en soms kon je er aan af zien dat het gedurende de jaren was gaan zakken, druipen als het ware en zag je een soort verzakkingsspoor.
@lonewolf: masseurs om de stijve spieren los te maken, cateringservice om het eten te brengen, energiekosten voor de verlichting. Verder zul je natuurlijk ook schoonmakers nodig hebben. De ruimte zal uiteraard een keertje gestoft en gestofzuigd moeten worden, en de wc zal ook wel eens een keertje gepoetst moeten worden.
En je vergeet trouwens dat die wetenschapper er niet 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar er bij kan zijn, dus je moet minimaal 2 maar waarschijnlijk 3 of zelfs 4 wetenschappers hebben die de boel in de gaten houden.
aan.