Met deze instructievideo van een professionele piloot kan ook een passagier een groot vliegtuig landen als het nodig is. Bijvoorbeeld als de piloot en copiloot uitgeschakeld zijn.

"Het goede nieuws is dat het vliegtuig waarschijnlijk een geavanceerde autopiloot heeft die het grootste deel van de besturing voor zijn rekening neemt", zegt piloot Tim Morgan, de maker van de instructievideo.

"Het slechte nieuws is dat je het toestel waarschijnlijk wel zelf nog moet landen. Elke cockpit is anders, dus het is niet zo dat je precies weet waar je alles kunt vinden dat je nodig hebt."

De video helpt dan ook specifiek de passagiers van een Boeing 737, een van de meest gebruikte passagierstoestellen ter wereld en waar ook KLM mee vliegt. Morgan legt uit welke knoppen je gebruikt in een 737, hoe je contact krijgt met professionele hulp én hoe je het vliegtuig veilig aan de grond krijgt.

Er zijn geen gevallen bekend van passagiers die zonder enige vliegervaring zo’n grote Boeing laten landen, schrijft Huffington Post. Maar volgens de MythBusters, die het testten met een simulator, zou het onder begeleiding mogelijk moeten zijn.

Als je onverhoopt nou toch een keer de enige bent die het vliegtuig kan redden, en je slaagt erin het toestel veilig te landen, dan heeft Morgan ook nog een tip: "Pak een biertje en geniet ervan als je van de evacuatieglijbaan glijdt."
Filmpje